Chaw Su's Food Friends
ကိုးရီးယားစတိုင္ Pock Hock
http://chawsufoodfriends.wordpress.com/2013/07/22/
(အရမ္းလုပ္ရတာလြယ္ၿပီး အရမ္းစားလို႕ေကာင္းလွပါတယ္။
the pigs’ feet are filled with gelatins, jokbal is great for the skin and helps prevent wrinkles. Also, jokbal is known to detoxicate alcohol, meaning it’s perfect for those awful hangovers in the morning. အလြန္ဝမွာေၾကာက္တဲ့ ကိုးရီးယားလူမ်ဳိးေတြက ဒီထဲမွာပါတာေတြက လူကိုမဝေစပဲ လွပနုပ်ဳိေစတယ္လို႕ေျပပါတယ္။ လွပနုပ်ဳိခ်င္သူမ်ားနဲ႕ နဂိုလွကို ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား အျမန္ဆံုးလုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္... )
** ကိုးရီးယားစတိုင္ Pock Hock အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
...
http://chawsufoodfriends.wordpress.com/2013/07/22/
(အရမ္းလုပ္ရတာလြယ္ၿပီး အရမ္းစားလို႕ေကာင္းလွပါတယ္။
the pigs’ feet are filled with gelatins, jokbal is great for the skin and helps prevent wrinkles. Also, jokbal is known to detoxicate alcohol, meaning it’s perfect for those awful hangovers in the morning. အလြန္ဝမွာေၾကာက္တဲ့ ကိုးရီးယားလူမ်ဳိးေတြက ဒီထဲမွာပါတာေတြက လူကိုမဝေစပဲ လွပနုပ်ဳိေစတယ္လို႕ေျပပါတယ္။ လွပနုပ်ဳိခ်င္သူမ်ားနဲ႕ နဂိုလွကို ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ား အျမန္ဆံုးလုပ္စားၾကရေအာင္ေနာ္... )
** ကိုးရီးယားစတိုင္ Pock Hock အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
...
Pock Hock – ၁ ခု ( ၁ ကီလိုခန္႕)
အခြံပါေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၃ တက္
၃ ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ လက္မအရြယ္ ဂ်င္း – ၁ တက္
လက္ညိွဳးအရြယ္ခန္႕ သစ္ဂ်ပိုး (cinnamon stick) – ၂ ေခ်ာင္းခြဲ
အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့ (black cardamom) – ၁ ခု
နာနတ္ပြင့္ (star anise) – ၃ ပြင့္
ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ (thin soy sauce) – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ (sweet soy sauce) – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
အရသာမွဳန္႕ (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
နွမ္းဆီ – အနည္းငယ္
နွမ္းျဖဴေလွာ္ – အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပိုး၊ အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့၊ နာနတ္ပြင့္ နွင့္ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးကာ၊ အေမႊးမ်ားကုန္ေအာင္ ႏွဳတ္ထားေသာ Pock Hock ကို ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲ ထည့္ကာ ျပဳတ္ပါ။ (အသားျမွဳပ္ေအာင္ ေရကိုထည့္ပါ။)
ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ နွင့္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို ဆက္ၿပီးထည့္ကာ ျပဳတ္ထားပါ။
အသားမွထြက္လာသည့္အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပစ္ၿပီးလွ်င္ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ medium high heat ျဖင့္ ၂ နာရီခန္႕ ျပဳတ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ဆယ္ထုတ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ (လွီးေသာအခါ လွလွပ ပေလးျဖစ္ရန္ အေခါက္မ်ားေပါက္ၿပဲမထြက္ေအာင္ ဂရုစိုက္ၿပီး ဆယ္ ထုတ္ေပးပါ။)
ခပ္ေႏြးေႏြးျဖစ္လာလွ်င္ အသားတံုးကို နွမ္းဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ နံ႕သြားေအာင္ သုတ္ထားပါ။
လံုးဝေအးသြားလွ်င္ အသားတံုး ေအာက္ဖက္ အလည္ တည့္တည့္ေလာက္ နွင့္ အေပၚဖက္ အလည္တည့္တည့္ေလာက္ကို ဓါးျဖင့္ အလ်ားလိုက္ျပတ္ေအာင္လွီးကာ စိတ္ရွည္ရွည္ ခြါထုတ္လိုက္လွ်င္ အသားပိုင္း ၂ ပိုင္း ကိုရပါၿပီ။
ရလာသည့္အသားပိုင္း ၂ ပိုင္းကို အကြင္းလိုက္ လွီးၿပီးလွ်င္ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္၊ အရြက္တို႕ျဖင့္တြဲဖက္ၿပီး အရသာရိွစြာ သံုးဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
** Pork Hock ျဖင့္ တြဲဖက္စားရန္ အခ်ဥ္
ကိုးရီးယား salted shrimps – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပါးပါးလွီးထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (စားႏိူင္သေလာက္)
နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ကိုးရီးယား ငရုတ္သီးမွဳန္႕ (red pepper powder) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထဲထည့္ကာ ေရာေဖ်ာ္ၿပီးလွ်င္ pork hock ျဖင့္တြဲဖက္စားႏိူင္ေသာ အခ်ဥ္ကိုရပါၿပီ။
ကြ်န္မကေတာ့ salted shrimps ကို မၾကိဳက္လို႕ ထားဝယ္ငါးပိေထာင္းကို သံပုရာရည္ေလးနဲ႕ေဖ်ာ္ၿပီး တြဲဖက္စားပါတယ္။
Pock Hock ကို lattuce ရြက္ နဲ႕ တြဲဖက္ၿပီး salted shrimps အခ်ဥ္ (သို႕) သံပုရာရည္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ငါးပိေထာင္းတို႕ျဖင့္ တြဲဖက္စားႏိူင္သလို၊ သုပ္စားလို႕လည္းေကာင္းလွပါတယ္။
အခြံပါေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၃ တက္
၃ ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ လက္မအရြယ္ ဂ်င္း – ၁ တက္
လက္ညိွဳးအရြယ္ခန္႕ သစ္ဂ်ပိုး (cinnamon stick) – ၂ ေခ်ာင္းခြဲ
အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့ (black cardamom) – ၁ ခု
နာနတ္ပြင့္ (star anise) – ၃ ပြင့္
ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ (thin soy sauce) – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ (sweet soy sauce) – ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၁ ဇြန္း
အရသာမွဳန္႕ (chicken powder) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
နွမ္းဆီ – အနည္းငယ္
နွမ္းျဖဴေလွာ္ – အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ သစ္ဂ်ပိုး၊ အမည္းေရာင္ ဖာလာေစ့၊ နာနတ္ပြင့္ နွင့္ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးကာ၊ အေမႊးမ်ားကုန္ေအာင္ ႏွဳတ္ထားေသာ Pock Hock ကို ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရထဲ ထည့္ကာ ျပဳတ္ပါ။ (အသားျမွဳပ္ေအာင္ ေရကိုထည့္ပါ။)
ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ နွင့္ အရသာမွဳန္႕တို႕ကို ဆက္ၿပီးထည့္ကာ ျပဳတ္ထားပါ။
အသားမွထြက္လာသည့္အျမွဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုတ္ပစ္ၿပီးလွ်င္ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ medium high heat ျဖင့္ ၂ နာရီခန္႕ ျပဳတ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ဆယ္ထုတ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ (လွီးေသာအခါ လွလွပ ပေလးျဖစ္ရန္ အေခါက္မ်ားေပါက္ၿပဲမထြက္ေအာင္ ဂရုစိုက္ၿပီး ဆယ္ ထုတ္ေပးပါ။)
ခပ္ေႏြးေႏြးျဖစ္လာလွ်င္ အသားတံုးကို နွမ္းဆီအနည္းငယ္ျဖင့္ နံ႕သြားေအာင္ သုတ္ထားပါ။
လံုးဝေအးသြားလွ်င္ အသားတံုး ေအာက္ဖက္ အလည္ တည့္တည့္ေလာက္ နွင့္ အေပၚဖက္ အလည္တည့္တည့္ေလာက္ကို ဓါးျဖင့္ အလ်ားလိုက္ျပတ္ေအာင္လွီးကာ စိတ္ရွည္ရွည္ ခြါထုတ္လိုက္လွ်င္ အသားပိုင္း ၂ ပိုင္း ကိုရပါၿပီ။
ရလာသည့္အသားပိုင္း ၂ ပိုင္းကို အကြင္းလိုက္ လွီးၿပီးလွ်င္ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္၊ အရြက္တို႕ျဖင့္တြဲဖက္ၿပီး အရသာရိွစြာ သံုးဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
** Pork Hock ျဖင့္ တြဲဖက္စားရန္ အခ်ဥ္
ကိုးရီးယား salted shrimps – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပါးပါးလွီးထားေသာ ငရုတ္သီးစိမ္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (စားႏိူင္သေလာက္)
နွမ္းျဖဴေလွာ္ေထာင္း – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ကိုးရီးယား ငရုတ္သီးမွဳန္႕ (red pepper powder) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးထဲထည့္ကာ ေရာေဖ်ာ္ၿပီးလွ်င္ pork hock ျဖင့္တြဲဖက္စားႏိူင္ေသာ အခ်ဥ္ကိုရပါၿပီ။
ကြ်န္မကေတာ့ salted shrimps ကို မၾကိဳက္လို႕ ထားဝယ္ငါးပိေထာင္းကို သံပုရာရည္ေလးနဲ႕ေဖ်ာ္ၿပီး တြဲဖက္စားပါတယ္။
Pock Hock ကို lattuce ရြက္ နဲ႕ တြဲဖက္ၿပီး salted shrimps အခ်ဥ္ (သို႕) သံပုရာရည္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ငါးပိေထာင္းတို႕ျဖင့္ တြဲဖက္စားႏိူင္သလို၊ သုပ္စားလို႕လည္းေကာင္းလွပါတယ္။

No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။