May Mon Kyaw shared Mg Mandalay's photo.
အကင္လည္းစားႀကပါ ….ကင္ဆာကိုလည္း ၿမင္ႀကပါ
မႏၱေလးၿမဳိ ့ရွိေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားတြင္ အသားကင္ေရာင္းခ်သူ ၊ အကင္ေရာင္း ဆုိင္မ်ားေတာ္ေတာ္မ်ားရွိေနႀကပါ သည္ မ်ားၿပားလာေသာ အက...င္ဆုိင္မ်ားတြင္လည္း စားသုံးသူမ်ားက မ်ားၿပားလာၿခင္းေႀကာင့္ ထုိ အကင္မ်ားကုိ
အလြန္အကြ်ံအကင္စားသုံးသူမ်ားၿပာ းလာလွ်င္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားႏွဳန္း မ်ားၿပားလာႏုိင္ပါသည္ ။
အကင္ ကင္ရာ ကေန ထြက္လာတဲ့ ဒီ ႏိုက္ ထ႐ိုစမင္း (Nitrosamine)ဓာတ္ဟာ အစာအိမ္ ကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလုိအေႀကာင္းေလးနဲ ့ပတ္သတ္ၿပီးေတာ့လည္း အသည္းဆရာဝန္ႀကီး တဦးကေၿပာခဲ့သည့္ စကားေလး မွာ ''အကင္ေတြ ဟာ ဘယ္ေလာက္အထိ သန္႔သ လဲဆိုတာ ေရာင္းခ်တဲ့သူအေပၚ မွာ မူတည္တယ္။ စားသင့္လား၊ မစားသင့္ဘူးလားဆိုတာဆရာဝန္ ေတြအေနနဲ႔ကေတာ့ က်န္းမာေရး ပညာေပးကိုသာ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ လိုက္နာတာ၊ မလိုက္နာတာက ေတာ့ ျပည္သူလူထု အေပၚမွာပဲ မူတည္တယ္။ ဆရာတို႔က ဘယ္ ေလာက္ပဲ ပညာေတြေပးေပး စားသံုးသူက အလြန္အကြ်ံစား ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာတို႔ တိုင္းျပည္မွာ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း တ ျဖည္းျဖည္းတက္လာမွာပါ။ စား သံုးသူေတြရွိေနရင္ ေရာင္းခ်သူ ေတြလဲရွိေနဦးမွာပါ''ဟုေျပာၿပပါသ ည္ ။
ယခုအခါတြင္ စားသံုးသူမ်ား လြန္စြာႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေနေသာ အကင္မ်ားတြင္ အသားကို အဆီ ရႊဲနစ္ေအာင္သုတ္၍ ကင္ေသာ အကင္မ်ားကို စားသံုးပါက အသည္း အဆီဖံုးေရာဂါျဖစ္ပြား ႏိုင္ၿပီး
အခ်ိဳ႕ေသာအသားမ်ားကို ဆီႏွင့္ေၾကာ္၍ ေရာင္းခ်ေသာ ဆိုင္မ်ားသည္လည္း ျပန္ေၾကာ္ ဆီကိုသာ အသံုးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ၎ဆီမ်ားမွ ဓာတ္တိုးေနၿပီး ကင္ ဆာေရာဂါမ်ိဳးစံုျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾ ကာင္း Mg Mandalay သတိေပးေရးသားတင္ၿပပါသည္ ။
မႏၱေလးၿမဳိ ့ရွိေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားတြင္ အသားကင္ေရာင္းခ်သူ ၊ အကင္ေရာင္း ဆုိင္မ်ားေတာ္ေတာ္မ်ားရွိေနႀကပါ
အလြန္အကြ်ံအကင္စားသုံးသူမ်ားၿပာ
အကင္ ကင္ရာ ကေန ထြက္လာတဲ့ ဒီ ႏိုက္ ထ႐ိုစမင္း (Nitrosamine)ဓာတ္ဟာ အစာအိမ္ ကို ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒီလုိအေႀကာင္းေလးနဲ ့ပတ္သတ္ၿပီးေတာ့လည္း အသည္းဆရာဝန္ႀကီး တဦးကေၿပာခဲ့သည့္ စကားေလး မွာ ''အကင္ေတြ ဟာ ဘယ္ေလာက္အထိ သန္႔သ လဲဆိုတာ ေရာင္းခ်တဲ့သူအေပၚ မွာ မူတည္တယ္။ စားသင့္လား၊ မစားသင့္ဘူးလားဆိုတာဆရာဝန္ ေတြအေနနဲ႔ကေတာ့ က်န္းမာေရး ပညာေပးကိုသာ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ လိုက္နာတာ၊ မလိုက္နာတာက ေတာ့ ျပည္သူလူထု အေပၚမွာပဲ မူတည္တယ္။ ဆရာတို႔က ဘယ္ ေလာက္ပဲ ပညာေတြေပးေပး စားသံုးသူက အလြန္အကြ်ံစား ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာတို႔ တိုင္းျပည္မွာ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း တ ျဖည္းျဖည္းတက္လာမွာပါ။ စား သံုးသူေတြရွိေနရင္ ေရာင္းခ်သူ ေတြလဲရွိေနဦးမွာပါ''ဟုေျပာၿပပါသ
ယခုအခါတြင္ စားသံုးသူမ်ား လြန္စြာႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေနေသာ အကင္မ်ားတြင္ အသားကို အဆီ ရႊဲနစ္ေအာင္သုတ္၍ ကင္ေသာ အကင္မ်ားကို စားသံုးပါက အသည္း အဆီဖံုးေရာဂါျဖစ္ပြား ႏိုင္ၿပီး
အခ်ိဳ႕ေသာအသားမ်ားကို ဆီႏွင့္ေၾကာ္၍ ေရာင္းခ်ေသာ ဆိုင္မ်ားသည္လည္း ျပန္ေၾကာ္ ဆီကိုသာ အသံုးျပဳျခင္းေၾကာင့္ ၎ဆီမ်ားမွ ဓာတ္တိုးေနၿပီး ကင္ ဆာေရာဂါမ်ိဳးစံုျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾ
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။