ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပင္အျဖစ္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေနရာအႏွံ႔ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ပင္လတ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အျမင့္ ၂၅ ေပအထိ ျမင့္သည္။ အေခါက္ထူ၍ေခ်ာၿပီး အျဖဴစက္ကေလးမ်ားရွိသည္။ အတြင္းသား ျဖဴသည္။ ဒန္႔သလြန္သီးသည္ ရွည္လ်ား၍ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိၿပီး အက္ကဲြ သီးျဖစ္သည္။ အေျမႇာင္း ပါသည္။ အသီးအတြင္းတြင္ အေစ့မ်ားတန္းစီလ်က္ ငါးေစ့၊ ေျခာက္ေစ့ခန္႔ပါဝင္သည္။ အတြင္းသားထူ သည္။ အေစ့၌ အေတာင္ ပါသည္။ ကဆုန္၊ နယုန္လ မ်ားတြင္သီးသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလုိအရ ဒန္႔သလြန္သည္ အနည္းငယ္ခ်ဳိ၏။ ဖန္ေသာ အရသာရွိ၏။ ထက္ျမက္ ၏။ ေၾကလြယ္၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ ေစ၏။ ေလ၊ သလိပ္၊ သည္းေျခကိုႏုိင္၏။ အပူနာ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး၊ အေၾကာအျခင္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ကို ႏုိင္ ၏။ မ်က္စိကုိအက်ဳိးျပဳ၏။
...
ဒန္႔သလြန္ ရြက္ကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာျမစ္၊ မိႆလင္တို႔ႏွင့္ ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ေသာ္ ရာသီထိမ္ ျခင္းေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ေသြးတိုးက်၏။
ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ကိုထုေထာင္းႀကိတ္ေခ်၍အရည္ကု ိ ညႇစ္ကာ စားပဲြဇြန္းႏွင့္ တစ္ဇြန္းခန္႔ ေသာက္ပါက အသံ ဝင္၊ အသံကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ႏွင့္ မုန္ညႇင္းေစ့မွ်တေပါင္းစပ္၍ ေရာႀကိတ္ၿပီး ေရ တြင္ ႏွစ္နာရီ ေက်ာ္မွ်စိမ္ကာ တစ္ခါေသာက္စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ ေသာက္ပါက အစာမေၾက ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္က်ဳိ၍ စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္းမွန္မွန္ ေသာက္ေသာ္ ဝမ္းတြင္းသက္တန္႔ေပ်ာက္၏။
ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါအတြက္ ဒန္႔သလြန္ျမစ္ကို ႀကိတ္၍ရေသာအရည္ကို ခ်င္းရည္ႏွင့္ ေရာေသာက္ ရာ၏။ ဒန္႔သလြန္ျမစ္မႈန္႔ႏွင့္ ပရႏၷဝါျမစ္မႈန္႔ဆတူကုိ အုန္းႏုိ႔၊ ပ်ားရည္တုိ႔ႏွင့္ေရာစပ္ခ်က္ၿပီး နံနက္ညတစ္ဇြန္း စီေသာက္ေသာ္ အားအင္ျပည့္ၿဖိဳး ခြန္အားတုိး၍ အသက္ရွည္၏။ အျမစ္ကိုႀကိတ္၍ စည္းေပး ေသာ္ ေရာင္တင္းျခင္းေပ်ာက္၏။ အျမစ္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို ႏုိ႔ႏွင့္ေရာေသာက္ ေသာ္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေပ်ာက္၏။
ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္းခ်က္ေကြၽးက ကေလးမ်ား သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္ ကင္းရွင္းေစ၏။ အသီးကို အမႈန္႔ျပဳသၾကားႏွင့္ေရာေသာက္ပါက ဆီးမ်ားျခင္း ေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ေစ့သည္ အဆိပ္သင့္ျခင္းႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္ ၏။ အေစ့ကိုအမႈန္႔ျပဳ၍ နား၌ထည့္ေပး ေသာ္ နား ကိုက္ျခင္း၊ နားျပည္ယုိျခင္းမ်ားေပ်ာက္ကင္း၏ ။ အေစ့ ဆီကို အနာေပါက္ႏွင့္ ယားနာအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔၌သံုး၏။ ဒန္႔သလြန္ပြင့္ကို ေဖာေရာင္ ျခင္း၊ အဖ်ဥ္းႀကီးျခင္း၊ အေၾကာေရာဂါ၊ သက္တန္႔ေရာဂါ၊ သလိပ္ေရာဂါႏွင့္ ေလေဖာက္ျပန္ေသာေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးေဖာ္စပ္ သံုးရ၏။ လတ္ဆတ္ ေသာ အေခါက္အရည္ကို နား၌ ထည့္ေပးေသာ္ နားနာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ နားျပည္ယုိ ျခင္းမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစတတ္သည္။ ။
ဒန္႔သလြန္ပင္သည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပင္အျဖစ္ ျမန္မာႏုိင္ငံ ေနရာအႏွံ႔ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ပင္လတ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အျမင့္ ၂၅ ေပအထိ ျမင့္သည္။ အေခါက္ထူ၍ေခ်ာၿပီး အျဖဴစက္ကေလးမ်ားရွိသည္။ အတြင္းသား ျဖဴသည္။ ဒန္႔သလြန္သီးသည္ ရွည္လ်ား၍ အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိၿပီး အက္ကဲြ သီးျဖစ္သည္။ အေျမႇာင္း ပါသည္။ အသီးအတြင္းတြင္ အေစ့မ်ားတန္းစီလ်က္ ငါးေစ့၊ ေျခာက္ေစ့ခန္႔ပါဝင္သည္။ အတြင္းသားထူ သည္။ အေစ့၌ အေတာင္ ပါသည္။ ကဆုန္၊ နယုန္လ မ်ားတြင္သီးသည္။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလုိအရ ဒန္႔သလြန္သည္ အနည္းငယ္ခ်ဳိ၏။ ဖန္ေသာ အရသာရွိ၏။ ထက္ျမက္ ၏။ ေၾကလြယ္၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ ေစ၏။ ေလ၊ သလိပ္၊ သည္းေျခကိုႏုိင္၏။ အပူနာ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး၊ အေၾကာအျခင္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ကို ႏုိင္ ၏။ မ်က္စိကုိအက်ဳိးျပဳ၏။
...
ဒန္႔သလြန္ ရြက္ကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာျမစ္၊ မိႆလင္တို႔ႏွင့္ ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ေသာ္ ရာသီထိမ္ ျခင္းေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္ ေသြးတိုးက်၏။
ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ကိုထုေထာင္းႀကိတ္ေခ်၍အရည္ကု ိ ညႇစ္ကာ စားပဲြဇြန္းႏွင့္ တစ္ဇြန္းခန္႔ ေသာက္ပါက အသံ ဝင္၊ အသံကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ႏွင့္ မုန္ညႇင္းေစ့မွ်တေပါင္းစပ္၍ ေရာႀကိတ္ၿပီး ေရ တြင္ ႏွစ္နာရီ ေက်ာ္မွ်စိမ္ကာ တစ္ခါေသာက္စားပဲြဇြန္း တစ္ဇြန္း တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္ ေသာက္ပါက အစာမေၾက ဝမ္းေဖာဝမ္းေရာင္ေပ်ာက္ကင္း၏။ ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္က်ဳိ၍ စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္းမွန္မွန္ ေသာက္ေသာ္ ဝမ္းတြင္းသက္တန္႔ေပ်ာက္၏။
ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါအတြက္ ဒန္႔သလြန္ျမစ္ကို ႀကိတ္၍ရေသာအရည္ကို ခ်င္းရည္ႏွင့္ ေရာေသာက္ ရာ၏။ ဒန္႔သလြန္ျမစ္မႈန္႔ႏွင့္ ပရႏၷဝါျမစ္မႈန္႔ဆတူကုိ အုန္းႏုိ႔၊ ပ်ားရည္တုိ႔ႏွင့္ေရာစပ္ခ်က္ၿပီး နံနက္ညတစ္ဇြန္း စီေသာက္ေသာ္ အားအင္ျပည့္ၿဖိဳး ခြန္အားတုိး၍ အသက္ရွည္၏။ အျမစ္ကိုႀကိတ္၍ စည္းေပး ေသာ္ ေရာင္တင္းျခင္းေပ်ာက္၏။ အျမစ္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို ႏုိ႔ႏွင့္ေရာေသာက္ ေသာ္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါေပ်ာက္၏။
ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္းခ်က္ေကြၽးက ကေလးမ်ား သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္ ကင္းရွင္းေစ၏။ အသီးကို အမႈန္႔ျပဳသၾကားႏွင့္ေရာေသာက္ပါက ဆီးမ်ားျခင္း ေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ေစ့သည္ အဆိပ္သင့္ျခင္းႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္ ၏။ အေစ့ကိုအမႈန္႔ျပဳ၍ နား၌ထည့္ေပး ေသာ္ နား ကိုက္ျခင္း၊ နားျပည္ယုိျခင္းမ်ားေပ်ာက္ကင္း၏ ။ အေစ့ ဆီကို အနာေပါက္ႏွင့္ ယားနာအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔၌သံုး၏။ ဒန္႔သလြန္ပြင့္ကို ေဖာေရာင္ ျခင္း၊ အဖ်ဥ္းႀကီးျခင္း၊ အေၾကာေရာဂါ၊ သက္တန္႔ေရာဂါ၊ သလိပ္ေရာဂါႏွင့္ ေလေဖာက္ျပန္ေသာေရာဂါမ်ားအတြက္ ေဆးေဖာ္စပ္ သံုးရ၏။ လတ္ဆတ္ ေသာ အေခါက္အရည္ကို နား၌ ထည့္ေပးေသာ္ နားနာက်င္ကိုက္ခဲျခင္း၊ နားျပည္ယုိ ျခင္းမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစတတ္သည္။ ။
ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားအလုိအရ ဒန္႔သလြန္သည္ အနည္းငယ္ခ်ဳိ၏။ ဖန္ေသာ အရသာရွိ၏။ ထက္ျမက္ ၏။ ေၾကလြယ္၏။ ႏႈတ္ကိုၿမိန္ေစ၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ ေစ၏။ ေလ၊ သလိပ္၊ သည္းေျခကိုႏုိင္၏။ အပူနာ၊ အဖ်ဥ္း၊ ဂူလံုး၊ အေၾကာအျခင္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ကို ႏုိင္ ၏။ မ်က္စိကုိအက်ဳိးျပဳ၏။
...
ဒန္႔သလြန္ ရြက္ကုိ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပတဲေကာျမစ္၊ မိႆလင္တို႔ႏွင့္ ဟင္းခါး ခ်က္ေသာက္ေသာ္ ရာသီထိမ္ ျခင္းေပ်ာက္၏။ ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ဟင္းခ်ဳိအျဖစ္ျပဳတ္ေသာက္ေသာ္
ဒန္႔သလြန္ ျမစ္ကိုထုေထာင္းႀကိတ္ေခ်၍အရည္ကု
ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါအတြက္ ဒန္႔သလြန္ျမစ္ကို ႀကိတ္၍ရေသာအရည္ကို ခ်င္းရည္ႏွင့္ ေရာေသာက္ ရာ၏။ ဒန္႔သလြန္ျမစ္မႈန္႔ႏွင့္ ပရႏၷဝါျမစ္မႈန္႔ဆတူကုိ အုန္းႏုိ႔၊ ပ်ားရည္တုိ႔ႏွင့္ေရာစပ္ခ်က္ၿပီး
ဒန္႔သလြန္သီးကို ဟင္းခ်က္ေကြၽးက ကေလးမ်ား သန္ေကာင္၊ တုတ္ေကာင္ ကင္းရွင္းေစ၏။ အသီးကို အမႈန္႔ျပဳသၾကားႏွင့္ေရာေသာက္ပါက
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။