Royal Hero Media
ပလတ္စတစ္အသံုးေဆာင္မ်ားသည္ လြယ္လင့္တကူအသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း၊
သုေတသန တစ္ရပ္တြင္ ေဖာ္ျပထားမႈအရ မယ္လမင္း ပစၥည္းမ်ား၊ ပလတ္ စတစ္အသံုး အေဆာင္မ်ား တြင္အစားအစာပူပူကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳျခင္း သည္ ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစေၾကာင္းသိရွိရ သည္။ ထိုင္၀မ္ သုေတသီမ်ားကပလတ္ စတစ္ပန္းကန္မ်ားတြင္ အပူခ်ိန္ျမင့္ ေသာ အစားအစာကို ထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္ေက်ာက္ တည္ေစႏိုင္ေၾကာင္းကို ေလ့လာႏိုင္ ခဲ့သည္။ ေလ့လာမႈတြင္ ေခါက္ဆြဲပူပူ စားသံုးသူမ်ားကို ေလ့လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
...
အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ ေလ့လာခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ပထမအုပ္စုကို ပလတ္စတစ္ ပန္း ကန္ထဲတြင္ စားသံုးေစခဲ့ၿပီး ဒုတိယအုပ္စုတြင္ ေႂကြပန္းကန္မ်ားကို အသံုးျပဳ ေစခဲ့သည္။ စားသံုးၿပီးခ်ိန္ႏွစ္နာရီ တိုင္းတြင္ ဆီးနမူနာမ်ားကို ရယူခဲ့ၿပီး၁၂ နာရီၾကာ သည္ အထိေျခာက္ႀကိမ္တိုင္ ရယူခဲ့သည္။
သံုးပတ္ၾကာသည့္ အခါအုပ္စု ႏွစ္စုအသံုးျပဳသည့္ ပန္းကန္အမ်ိဳး အစားကို ေျပာင္းလဲၿပီး ျပန္လည္၍ဆီး နမူနာရယူ ခဲ့သည္။ ထို႕ေနာက္ရလဒ္ မ်ားကို ထုတ္ျပန္ခဲ့ရာ ပလတ္စတစ္ပန္း ကန္မ်ားကို အသံုးျပဳၿပီး ေခါက္ဆြဲပူပူ မ်ားကို စားသံုးသူမ်ားတြင္ ဆီးနမူနာ၌ ပလတ္ စတစ္ကြန္ေပါင္း 8.5 microgram ပမာဏကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ေႂကြ ပန္းကန္ အသံုးျပဳ စားသံုးသူမ်ား၏ ဆီးနမူနာတြင္မူ အႏၱရာယ္ရွိေသာ အဆိုပါ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို မေတြ႕ရွိ ခဲ့ေၾကာင္း ထုတ္ျပန္ထားသည္။ ထိုင္၀မ္၊ Kaohsiung Medical University မွ သုေတသီ Dr. Chia Fang Wu က အစားအစာပူပူကို ပလတ္စတစ္ ပန္းကန္ ခြက္ေယာက္မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းစား သံုးျခင္းသည္ ေက်ာက္ကပ္ တြင္ ပလတ္စတစ္ ကြန္ေပါင္းမ်ားကို အနည္ထိုင္ ေစေၾကာင္း၊ ပလတ္ စတစ္ခြက္ ႏွင့္အပူခ်ိန္ျမင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ေပါင္းစပ္လိုက္ပါက ၾကာလာလွ်င္ေက်ာက္ ကပ္တြင္း၀ယ္ ေက်ာက္တည္လာႏိုင္ေၾကာင္း၊ ခဏတာအခ်ိန္အတြင္း၌ အဆိုပါအာနိသင္ကသိသာထင္ရွား မည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း ၾကာလာသည္ ႏွင့္ဆီးသြားရခက္ခဲျခင္း၊ ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္းမ်ားကို ေတြ႕ၾကံဳရ ႏိုင္ၿပီးခြဲ စိတ္ရသည့္ အေျခအေနသို႕ ပင္ေရာက္ရွိ ႏိုင္ေၾကာင္းရွင္းျပထားပါသည္။
သို႔ေသာ္လည္း ေႂကြပန္းကန္ ခြက္ေယာက္မ်ားကို အသံုးျပဳျခင္းကမူ အဆိုပါ အာနိသင္ကို မေတြ႕ရဘဲအစား အစာပူပူမ်ား ထည့္သြင္းရန္ သင့္ေတာ္ ေၾကာင္း၊ တိရစၦာန္မ်ားတြင္ ေလ့လာ မႈအရ ပလတ္စတစ္က ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေစႏိုင္သည္ ကိုေတြ႕ရွိခဲ့ၿပီး ျဖစ္ေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား သည္။
ယခု ေလ့လာမႈကို Journal JAMA Internal Medicine တြင္ေဖာ္ျပထား ျခင္း ျဖစ္သည္။
ၿငိမ္းေအး
Ref: ANI
Health Updates Journal
Vol-2,No-6
No comments:
Post a Comment
မိတ္ေဆြ...အခ်ိန္ေလးရရင္ blogg မွာစာလာဖတ္ပါေနာ္
ဗဟုသုတ ရနိုင္တယ္။